Με ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις για ανάπτυξη 6.9% το 2021 έναντι 6.1% του προσχεδίου και για μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2022, αλλά χωρίς πρόβλεψη για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος τα φετινά Χριστούγεννα κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα ο Κρατικός Προϋπολογισμός.
Στους κωδικούς του Προϋπολογισμού δεν υπάρχει κονδύλι για έξτρα κοινωνικές παροχές εντός του 2021, με εξαίρεση τον διπλασιασμό της δόσης που θα λάβουν τον Δεκέμβριο οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Επίσης, δεν υπάρχουν νέα μέτρα στήριξης για το 2022.
Στο 6.9% το 2021 η ανάπτυξη
Σε ότι αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, ο Προϋπολογισμός αναφέρει ότι το 2021 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6.9%, αποδίδοντας κατά συνέπεια και αυξημένα φορολογικά έσοδα, και το 2022 κατά 4.5%. Προσθέτει όμως και δυσμενές σενάριο κατά το οποίο η ανάπτυξη το 2022 θα περιοριστεί σε 3.5% το οποίο θα ισχύσει σε περίπτωση αναζωπύρωσης της πανδημίας, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό.
Σε ότι αφορά το πρωτογενές έλλειμμα (που ενδιαφέρει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές), το 2021 προβλέπεται να φτάσει το 7.3% και το 2022 να περιοριστεί σε 1.4% του ΑΕΠ. Οι προβλέψεις για το δημόσιο χρέος αναφέρουν ότι από το ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών του 206.3% του ΑΕΠ όπου έφτασε το 2020, θα αποκλιμακωθεί το 2021 σε 197.1% του ΑΕΠ και το 2022 σε 189.6% του ΑΕΠ.
Μεγάλη αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 3.5 δις ευρώ
Τα φορολογικά έσοδα για το 2022 προβλέπονται ότι θα ανέλθουν στα 50.05 δις ευρώ, αυξημένα κατά 3.5 δις ευρώ κυρίως λόγω της αύξησης του ΑΕΠ. Η αύξηση των εσόδων υπολογίζεται ότι θα προέλθει από την αύξηση των φόρων κατανάλωσης κατά 2.2 δις ευρώ και των φόρων εισοδήματος κατά 1.3 δις ευρώ. Επίσης, προβλέπεται αύξηση κατά 520 εκατ. ευρώ των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, λόγω αύξησης της απασχόλησης.
Ακρίβεια και πανδημία μπορεί να φέρουν εκτροχιασμό
Φυσικά όπως και πέρσι παραμένουν ισχυρές οι αβεβαιότητες για την υλοποίηση του προϋπολογισμού, οι οποίες πηγάζουν:
Πρώτον, από τη νέα έκρηξη της πανδημίας που έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στην επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε βάρος των ανεμβολίαστων πολιτών και τα οποία ήδη συμπιέζουν κατακόρυφα τον τζίρο της εστίασης, ασκούν πιέσεις στο λιανεμπόριο και σίγουρα θα επηρεάσουν αρνητικά τα έσοδα κι άλλων δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με κλειστούς χώρους, όπως κινηματογράφοι, θέατρα, κλπ
Δεύτερον, την έκρηξη της ακρίβειας που έχει προκύψει πρωτίστως από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και δευτερευόντως από την άνοδο των τιμών πρώτων υλών, η οποία ροκανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και σε περιβάλλον χαμηλών μισθών όπως είναι ελληνικοί, εκτιμάται ότι αργά ή γρήγορα θα συμπιέσει την ιδιωτική κατανάλωση.